PRAKTYCZNE ZASADY:
• Stosuj zrównoważoną dietę obejmującą pięć grup składników
• Nie eliminuj całkowicie żadnej grupy składników. Wypracuj równowagę jedząc pokarmy z tej grupy rzadziej, lub skonsultuj się z dietetykiem
• Produkty o różnych barwach dostarczają różnych substancji odżywczych i zapewniają rozmaite smaki. Nie bój się eksperymentować. Jedz co najmniej jedno ciemnozielone i pomarańczowe warzywo dziennie
• Jeśli nie czujesz się dobrze i uważasz, że nie spożywasz odpowiedniej ilości substancji odżywczych zapewniających Ci zdrowie i energię, jedz małe porcje żywności wzbogaconej o składniki odżywcze, aby „otrzymywać więcej jedząc mniej”
CZYTAJ ETYKIETY
Informacje żywieniowe są obowiązkowym elementem etykiet wszystkich pakowanych produktów spożywczych. Mają one za zadanie pomóc konsumentowi w podejmowaniu świadomych decyzji. Ważne jest, aby zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, lecz także na wielkości porcji użyte na etykiecie. Dietetyk opracował dla Ciebie dzienne spożycie energii, a czytając etykiety możesz upewnić się, że przestrzegasz otrzymanych zaleceń.
LICZ KALORIE
• Wybieraj alternatywy niskotłuszczowe i niskokaloryczne. Nawet będąc w restauracji, pytaj o zdrowsze zamienniki
• Uważaj na wielkość porcji
• Do przygotowywania potraw wybieraj zdrowe oleje, np. oliwę z oliwek
• Regularnie stosuj suplementy (jeśli zostały Ci zapisane lub zalecone)
• Upewnij się, że spożywasz wystarczającą ilość białka. Źródłem białka mogą być różnorodne potrawy, takie jak tofu, nabiał i ryby. Zawsze wybieraj chude mięso i odkrawaj tłuszcz z brzegów
• Ogranicz spożycie tłuszczu, cukru, alkoholu i soli
ODPOWIEDNIE NAWODNIENIE
Potrzebujesz co najmniej 8 kubków płynów dziennie. Dokładna ilość zależy od wieku, płci i poziomu aktywności fizycznej.
Płynami mogą być: woda lub inne napoje, włącznie z mlekiem, sokiem, zupą, kawą i herbatą. Pamiętaj, że większość płynów poza wodą zawiera składniki energetyczne, których ilość należy ograniczać. Należy starać się, aby co najmniej połowę dziennego zapotrzebowania na płyny zaspakajać wodą.
Wskazówki:
• Miej szklankę z wodą na biurku lub pod ręką
• Noś przy sobie butelkę z wodą
• Wypij szklankę wody przed zjedzeniem posiłku
• Wypijaj szklankę wody po przebudzeniu i przed pójściem spać
• Pij po każdym posiłku
• Nie ignoruj pragnienia